شربت گونهای آشامیدنی است که با پایهٔ آب و ترکیب افزودنیهای دیگر ساخته میشود. سادهترین نوع شربت آبی است که در آن قند را حل میکنند.
شربت ایرانی از مخلوط کردن آب، شکر و طعم دهنده ساخته میشود. طعمدهندهها طیف گوناگونی از میوهها و آب میوهها را تشکیل میدهند. علاوه بر میوهها و آب میوهها، گیاهان و گلها را نیز با جوشاندن همراه با شیرینکننده به شربت تبدیل میکنند. گاهی نیز به شربت تخم گیاهان افزوده میشود، مانند شربت خاکشیر و شربت تخم شربتی که در مراسم مذهبی سرو میشود.
برخی از این شربتها خواص دارویی نیز دارند و در کتب طب قدیم ذکری از آنها رفتهاست. مانند شربت بیدمشک، شربت بنفشه، شربت هفت بادام، شربت عرق نعناع، شربت کوکنار، شربت نیلوفر، شربت لیموی سفرجلی، شربت گل مکرر، شربت گل گاوزبان، شربت خشخاش.
امروزه در کارخانجات صنعتی، شربتها از کنستانتره تازه میوهجات تهیه شده و پس از پاستوریزه شدن، در ظروف شیشهای و پلاستیکی به فروش میرسند.
شربت انواع میوه از جوشاندن میوه یا آب آن همراه با شیرینکنندهای مانند شکر یا عسل و قوام آوردن مخلوط به دست میآید. برخی از معروفترین شربتهای میوه عبارتند از شربت غوره، شربت انار، سکنجبین، شربت ریواس، شربت تمر هندی، شربت جو، شربت بابونه، شربت بادام.[۱]
برای آنکه ناخالصی شکر در حین تولید شربت گرفته شده و در نتیجه شربت شفافتر شود، به آن سفیده تخم مرغ اضافه میشود. در این حالت سفیده تخممرغ با جذب ناخالصیهای شکر شربت را شفاف نموده و خود به راحتی از شربت جدا میشود. برای جدا کردن ذرات سفیده تخم مرغ آن را از صافی عبور میدهند. برای خوشرنگ شدن شربت معمولاً در ظرف لعابی یا مسین پخته میشود.
بازگشت به صفحه اصلی